Gulášovka je klasická hospodská polévka, hutná a výživná a ideální na zahřátí pro chladné dny v zimních měsících, buď jako svačina nebo jako hlavní chod. Může se podávat se žitným chlebem s kmínem.
pro 4-6 osob
Suroviny
300 g předního hovězího (krk)
2 střední brambory
1 střední cibule
1 lžíce sádla
1 lžíce mleté sladké papriky
2 lžíce hladké mouky
1 kávová lžička drceného kmínu
3 stroužky drceného česneku
sůl
pepř
1 lžíce majoránky
1,2 l hovězího vývaru
Postup
Maso nakrájíme na malé kostičky (0,5 x 0,5 cm), osolíme a opepříme. Cibuli opečeme na sádle dozlatova, přidáme kmín, přidáme maso a restujeme, dokud se neodpaří všechna šťáva, kterou maso pustilo. Zaprášíme moukou a orestujeme dohněda. Přidáme česnek, papriku a zalijeme vývarem.
Promícháme, aby se jíška rozpustila, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a necháme táhnout alespoň 25 minut. Po 10 minutách varu přidáme sušenou majoránku a brambory nakrájené na kostičky 1 x 1 cm a uvaříme doměkka.
Foto: OhMyChef