Voňavý mazanec se zpravidla peče na Bílou sobotu a podává se o Velikonoční neděli. Australskou obdobu naleznete u velikonočních buchtiček, Hot Cross Buns, které se připravují o Velikonocích v Austrálii podle tradice převzaté z Anglie.
Suroviny:
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1/2 kostky droždí
- 115 ml vlážného mléka
- 60 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 70 g změklého másla
- 4 g soli
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 vejce
- 35 rozinek
- 35 g nasekaných loupaných mandlí
- mandlové lupínky na posypání
- rozšlehané vajíčko na pomazání
Postup:
Začneme těstem. Do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troskách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít. Přidáme všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Robot na to při nízkách otáčkách bude potřebovat zhruba 10 minut.
Nakonec vmícháme rozinky a mandle. Těsto vyndáme a necháme 30 minut vyzrát na válu (buď dřevěném anebo plastickém).
Těsto skulíme do bochánku, dáme na plech a necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout. Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto po lehkém stlačení prstem stále vrací zpět. Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu postřihneme do kříže. Pečeme 40 – 50 minut v troubě rozehřáté na 160 C.