Mazanec

Voňavý mazanec se zpravidla peče na Bílou sobotu a podává se o Velikonoční neděli. Australskou obdobu naleznete u velikonočních buchtiček, Hot Cross Buns, které se připravují o Velikonocích v Austrálii podle tradice převzaté z Anglie.

Suroviny:

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 115 ml vlážného mléka
  • 60 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 70 g změklého másla
  • 4 g soli
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 vejce
  • 35 rozinek
  • 35 g nasekaných loupaných mandlí
  • mandlové lupínky na posypání
  • rozšlehané vajíčko na pomazání

Postup:

Začneme těstem. Do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troskách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít. Přidáme všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Robot na to při nízkách otáčkách bude potřebovat zhruba 10 minut.

Nakonec vmícháme rozinky a mandle. Těsto vyndáme a necháme 30 minut vyzrát na válu (buď dřevěném anebo plastickém).

Těsto skulíme do bochánku, dáme na plech a necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout. Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto po lehkém stlačení prstem stále vrací zpět. Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu postřihneme do kříže. Pečeme 40 – 50 minut v troubě rozehřáté na 160 C.

Češi v Austrálii

Oslavenec Jan Novák

V souvislosti s aktuální oslavou fantastických stých narozenin lyžaře Franka Příhody se sluší udělat malou exkurzi do historie a připomenout jiného významného krajana v Austrálii, který disponoval darem

Chci si přečíst »

You're currently offline. | Nyní jste offline.

Kontaktujte Generální konzulát České republiky v Sydney

Kontaktujte Velvyslanectví České republiky v Canbeře