Telecí na paprice

Syté jídlo, které se podává v restauracích hlavně na podzim.

pro 4-6 osob

Suroviny

  • 1 kg očištěné telecí plece nebo kýty
  • 250 ml smetany (minimálně 31%)
  • 3 střední cibule
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 4 lžíce jíšky z másla a hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce másla

Postup

V kastrolu rozpustíme kousek másla, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ji zrůžovět. Mezitím v hrnci zavaříme vodu a maso nakrájené na větší kostky v ní krátce, asi 2 minuty považíme. Maso poté slijeme do cedníku, aby okapalo. Maso ve vařící vodě blanšírujeme proto, aby se sražené bílkoviny z masa nedostaly do omáčky.

V rozpáleném másle zpěníme cibulku pokrájenou najemno. Přidáme mletou papriku a rajský protlak. Necháme zarestovat a přidáme zblanšírované maso. Osolíme, opepříme a zalijeme vývarem jen tak, aby maso bylo potopené. Přidáme koření a necháme dusit pod pokličkou doměkka. Občas vše promícháme a vpřípadě potřeby dolijeme vývar.

Jakmile maso začne měknout, omáčku dohustíme studenou jíškou a necháme provařit alespoň 10 – 15 minut. Měkké maso z omáčky vyjmeme společně s kořením, do omáčky pčilijeme smetanu a zhruba minutu provaříme. Vše rozmixujeme.

Omáčku přecedíme zpět do kastrolu na maso a podáváme. V případě potřeby můžeme omáčku zředit vývarem. K tomuto pokrmu se hodí špecle nebo ploché nudle.

Foto: apetitonline.cz

You're currently offline. | Nyní jste offline.

Kontaktujte Generální konzulát České republiky v Sydney

Kontaktujte Velvyslanectví České republiky v Canbeře