Syté jídlo, které se podává v restauracích hlavně na podzim.
pro 4-6 osob
Suroviny
- 1 kg očištěné telecí plece nebo kýty
- 250 ml smetany (minimálně 31%)
- 3 střední cibule
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček černého pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 1,2 l kuřecího vývaru
- 4 lžíce jíšky z másla a hladké mouky
- sůl
- pepř
- 2 lžíce másla
Postup
V kastrolu rozpustíme kousek másla, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ji zrůžovět. Mezitím v hrnci zavaříme vodu a maso nakrájené na větší kostky v ní krátce, asi 2 minuty považíme. Maso poté slijeme do cedníku, aby okapalo. Maso ve vařící vodě blanšírujeme proto, aby se sražené bílkoviny z masa nedostaly do omáčky.
V rozpáleném másle zpěníme cibulku pokrájenou najemno. Přidáme mletou papriku a rajský protlak. Necháme zarestovat a přidáme zblanšírované maso. Osolíme, opepříme a zalijeme vývarem jen tak, aby maso bylo potopené. Přidáme koření a necháme dusit pod pokličkou doměkka. Občas vše promícháme a vpřípadě potřeby dolijeme vývar.
Jakmile maso začne měknout, omáčku dohustíme studenou jíškou a necháme provařit alespoň 10 – 15 minut. Měkké maso z omáčky vyjmeme společně s kořením, do omáčky pčilijeme smetanu a zhruba minutu provaříme. Vše rozmixujeme.
Omáčku přecedíme zpět do kastrolu na maso a podáváme. V případě potřeby můžeme omáčku zředit vývarem. K tomuto pokrmu se hodí špecle nebo ploché nudle.
Foto: apetitonline.cz